Zimski seminar sodnikov MDNS Nova Gorica 2019

Smo v času tik pred nadaljevanjem pomladanskega dela sezone. In kot je sedaj že tradicija, je to tudi čas, ko se člani MDNS Nova Gorica odpravimo na redni letni seminar. Zopet smo se odpravili na slovensko obalo, le da smo tokrat po dolgem času tradicionalno bazo iz Izole, iz hotela San Simon, preselili v Strunjan v hotel Oleander. Druga velika sprememba po lokaciji, je bil letos tudi čas trajanja seminarja, ki se je za en dan podaljšal. Zbrali smo se že v četrtek, na zadnji februarski dan in skupaj preživeli do nedelje 3.3.

V četrtek, ko smo se v popoldanskih urah zbrali, je za sodnike najprej sledil trening. Po koncu le tega, smo se zbrali v predavalnici, kjer je po začetnem nagovoru predsednika MDNS NG, Kopač Boruta, sledilo elektronsko testiranje znanja iz PNI ter video test situacij.

Po koncu testiranja je prišlo na vrsto prvo predavanje na temo sodelovanja sodniške trojke. Kopač je izpostavil, da se sodelovanje začne že veliko pred tem, ko sodniška ekipa stopi na zelenico. Sodelovanje mora potekati od trenutka, ko sodnik prejme delegiranje. Izjemno pomemben je tudi dober, natančen in izčrpen pogovor v slačilnici neposredno pred samo tekmo, ki ga običajno vodi glavni sodnik v sodelovanju s svojima pomočnikoma.

Drugi dan seminarja smo se po footingu in zajtrku, pred začetkom predavanj najprej z minuto molka poklonili pokojnemu članu našega društva, Romanu Štendlerju, ki je jeseni tragično preminil. Zatem je naš najvišje rangirani pomočnik sodnika, Bensa Uroš, predaval o vedno pereči temi- ofsajdu. Poudaril je, da ni ofsajd le takrat, ko napadalec nedvoumno igra z žogo, ampak je velikokrat pomemben tudi njegov vpliv na igro ter nasprotnika, ki se v primeru ofsajda presoja.

Po predavanjih smo se preselili na igrišče v sosednji Piran, kjer je bilo letos na treningu, ki sta ga vodila Jug Matej in Božič Alen, uvedenih tudi nekaj novosti. Poleg že zadnjih nekaj let tradicionalne simulacije dejanskih dogodkov iz tekem, ki smo jih sodniki izvajali med seboj, smo letos prvič uvedli tudi tehnologijo na igrišče. Vaja, ki jo je sestavljalo 12 serij je potekala tako, da so sodniki v sprintu pretekli iz enega kazenskega prostora do drugega, se tam obrnili in v sprintu pritekli nazaj na rob prvega kazenskega prostora. Tam je bila postavljena televizija, kjer so sodniki ogledali posnetek iz dejanske tekme ter se morali odločiti, kakšno odločitev bi na tekmi sprejeli. V popoldanskem času je Jug M. vodil diskusijo glede presoje čistih situacij ter obetavnih napadov. Še enkrat je razložil kriterije po katerih se presoja ali gre za eno ali drugo ter razliko pokazal tudi na praktičnih primerih. Še posebej pa je poudaril spremembe pri presoji čiste situacije v kazenskem prostoru.

Za zaključek drugega dne je sledila še ena novost. S pomočjo predavanj ter praktičnega prikaza, ki ga je izvedla Capuder Viktorija, smo se naučili, oz. obnovili znanje iz prve pomoči, predvsem ukrepanja ob nepredvidljivih situacijah, ki se lahko dogodijo na igrišču. Poudarek je bil predvsem na ukrepanju ob srčnem zastoju.

Tretji dan je po footingu in zajtrku Jug Matej predaval na temo vlečenja in držanja.

Po predavanjih smo se zopet preselili na igrišče v Piran, kjer smo zopet izvedli nekaj praktičnih vaj. S kamero smo posneli presojo ofsajda in ga potem zvečer tudi skupaj analizirali. Poleg tega smo izvedli tudi najnovejše FIFA norme.

V popoldanskem času smo prisluhnili še dvema predevanjema. Najprej je Tomšič Roman predstavil odločitve v kazenskem prostoru, potem pa sta še Jug Tadej in Bubek Alen predavala na temo igre z roko.

Zadnji dan je sledil še zaključek, v katerem je Kopač poudaril na katere zadeve je potrebno biti pozoren v nadaljevanju prvenstva ter sodnikom zaželel čim bolj uspešno delo v spomladanskem delu sezone.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X